TENERIFE INSIDER TIPS

Duurzaam toerisme op Tenerife. Foto van een landhuisje en twee steenpilaren die elkaar in balans houden

Duurzaam toerisme op Tenerife

Tenerife staat bekend om zijn prachtige natuur en gastvrije bevolking. Maar, zoals op veel populaire toeristische bestemmingen het geval is, heeft het eiland te kampen met uitdagingen op het gebied van duurzaam toerisme. De groeiende trend van vakantieverhuur heeft geleid tot zorgen bij de lokale bevolking, met name over het tekort aan betaalbare woningen en de verstoring van het dagelijks leven. 

Een nieuw evenwicht 

Het aantal vakantieappartementen op Tenerife groeit razendsnel, wat een extra inkomstenbron biedt voor huiseigenaren en het toerisme een alternatieve manier van vakantievieren biedt. In veel residentiële gebieden is de aanwezigheid van vakantiegangers merkbaar toegenomen. 

Het toonaangevende reisbranche vakblad Travelpro publiceerde onlangs een artikel met als kopje Afkeer toerisme zorgwekkend…” . Deze afschrikwekkende titel doet het lijken alsof de lokale bevolking pertinent tegen alle vormen het toerisme is. De waarheid is echter een stuk genuanceerder. 

De impact van vakantiewoningen op de lokale gemeenschap 

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor hun eigendom niet meer op lange termijn te verhuren, maar hun woning als vakantiewoning aan te bieden. Hierdoor is er een enorm tekort ontstaan op de huizenmarkt. Als gevolg daarvan zijn het handjevol nog beschikbare woningen voor langetermijnverhuur zo schrikbarend duur geworden dat Jan Modaal zich geen huurhuis meer kan veroorloven.  

Het heeft ook geleid tot een opkomst van vakantiewoningen in residentiële wooncomplexen. Voor de hardwerkende bewoner betekent dit dat thuiskomen na een lange dag werken geen rust meer garandeert. Continue is het een komen en gaan van rolkoffers door het complex van inkomende en vertrekkende toeristen.  

De mogelijkheid om van een vrije dag te genieten bij het gemeenschappelijke zwembad is bijna onmogelijk, aangezien de toeristen de ligstoelen met handdoeken reserveren en vaak een spoor van chaos achterlaten (omdat de vakantievierders waarschijnlijk gewend zijn dat, zoals in een hotel, iemand de troep achter hun derrière opruimt). Huisregels met betrekking tot afvalcontainers, muziekvolume en nachtelijk geluidsoverlast worden vaak genegeerd. Het is begrijpelijk dat deze voortdurende verstoringen tot spanningen leiden bij de lokale bevolking. 

De lokale overheid erkent deze zorgen en streeft naar een duurzamere benadering van toerisme. Inspecties en boetes worden ingezet om illegale verhuur aan te pakken. Maar of dat genoeg is?

De kracht van bewuste toeristen 

Als bezoeker aan de Canarische Eilanden kun je meehelpen aan een positieve ommekeer. Overweeg bijvoorbeeld te kiezen voor een wat meer traditionele accommodatie, zoals een Casa Rural. Dat is meestal een landelijk gelegen huis of kleinschalig hotel dat speciaal voor vakantiedoeleinden is bedoeld.  Lekker rustig en geen gedoe met boze buren als je eens tot diep in de nacht op je terras diepgaande gesprekken voert met je reisgenoot. En je neemt geen woonruimte in beslag in een wooncomplex waar anders lokale mensen hadden kunnen wonen (zoals vaak bij een Vivienda Vacacional het geval is). 

Deze oplossing laat je genieten van authentieke Canarische gastvrijheid (want ja: de lokale bevolking is wel degelijk vriendelijk en blij met het toerisme) en tegelijkertijd draag je bij aan het behoud van het eiland als een leefbare plek voor zowel bewoners als bezoekers. 

Een duurzame toekomst 

Laten we samenwerken voor een toekomst waar toerisme en lokale gemeenschappen in harmonie kunnen leven. Door bewuste keuzes te maken en duurzaam toerisme te ondersteunen, kunnen we bijdragen aan een bloeiend ecosysteem waar zowel bezoekers als bewoners van kunnen genieten. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor Tenerife, waar iedereen de schoonheid van dit eiland kan ervaren zonder negatieve gevolgen voor de lokale gemeenschap. 

Blijf gezond en ¡Hasta Pronto! 

2 reacties op “Duurzaam toerisme op Tenerife”

  1. “Thank you for shedding light on the importance of sustainable tourism in Tenerife! Your insightful article not only educates but also inspires us to travel responsibly and preserve the beauty of this remarkable destination for future generations. Keep up the great work!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL