TENERIFE INSIDER TIPS

Driekoningen op Tenerife. Foto van de Driekoningen optocht.

Driekoningen op Tenerife

Welkom in het nieuwe jaar! Terwijl de helft van de lezers wellicht al begonnen is de kerstversiering terug op zolder te zetten, zitten we in Spanje nog volop in de feeststemming. Met kloppende hartjes wachten de Spaanse kindjes op de aankomst van de Reyes Magos, de Drie Koningen. Het eigenlijke feest is op 6 januari, maar de grote optocht is op de vooravond van Reyes, vrijdag 5 januari.

Hoe zat dat ook alweer met die Drie Koningen? 

De Drie Koningen, ook bekend als de Drie Wijzen uit het Oosten, horen bij het kerstverhaal. Deze koningen, genaamd Gaspar, Baltasar en Melchor namen wierook, mirre en goud mee naar de kerststal als geschenk voor de pasgeboren baby Jezus.  

Dit hele verhaal monde uit in de traditie dat de Drie Koningen jaarlijks zoetigheid en geschenken meebrengen voor kinderen die het afgelopen jaar braaf waren. Het Driekoningenfeest, ook wel Epifanie, is een belangrijke viering in de Spaanse cultuur en vergelijkbaar met Sinterklaas of de Kerstman.   

Optocht en schoentje zetten 

Op 5 januari is er op verschillende plaatsen op het eiland een optocht van de Drie Koningen met praalwagens en vaak ook kamelen. En zo trekken de Drie Koningen en hun entourage door de feestelijk versierde straten, delen snoep uit en nemen de wenslijsten van de kinderen in ontvangst.  

‘s Avonds mogen de kinderen dan hun schoentje zetten, vergezeld door water en brood voor de kamelen en een glas melk met turrón (typische nougat) voor de Drie Koningen.  

Steenkool en Koningstaart 

Op 6 januari hopen de brave kindjes dan snoep en cadeaus in hun schoen te vinden. Voor kinderen die niet braaf waren, laten de Drie Koningen carbón (steenkool) achter, overigens een traditie die is overgenomen van de Kerstman. Gelukkig is deze ‘steenkool’ meestal in suikervorm en eerder bedoeld als grapje of hint dat de ontvanger ondeugend is geweest. 

Traditioneel wordt er met de familie dan ook een Roscón de Reyes gegeten, de Koningstaart. Ze bevatten een figuurtje en een droge boon, die beiden in de taart verstopt zijn. Tref je een boon aan in jouw stukje taart, dan moet je het volgende jaar de Kongingstaart betalen. De vinder van het figuurtje krijgt een kroon opgezet, als symboliek voor de Drie Koningen. 

Waar kun je de optocht bekijken? 

Hier zijn enkele van de meest opvallende optochten die op het eiland plaatsvinden op vrijdag 5 januari 2024: 

Zuiden: 

  • Los Cristianos: 20:00 uur, aankomst per boot in de haven van Los Cristianos. Optocht van 20:30 tot 22:00 uur vanaf de haven tot aan het Cultureel Centrum 
  • Adeje: 19:00 uur vanaf Calle Grande 
  • Puerto de Santiago/Los Gigantes: 18:00 uur vanaf Playa de la Arena 

Noorden: 

  • Santa Cruz de Tenerife: 19:00 uur vanaf Avenida de Bélgica tot aan Plaza de la Candelaria 
  • Puerto de la Cruz: 19:00 uur vanaf Paseo Luis Lavaggi tot aan Centro Comercial Martíanez 
  • La Orotava: 20:00 uur vanaf Avenida Mercedes naar de Plaza del Ayuntamiento. 

Dit is slechts een greep uit de vele optochten die over het hele eiland worden georganiseerd, dus raadpleeg de online agenda van de gemeente waar je woont of op vakantie bent voor meer gedetailleerde informatie. Ook op WebTenerife is er een en ander aan extra info te vinden

Ga zeker eens kijken naar zo’n optocht, het is een geweldige manier om de lokale cultuur en festiviteiten van dichtbij te beleven. 

¡Feliz Día de Reyes & Hasta Pronto! 

Vergeet niet je aan te melden voor de Nieuwsbrief!

2 reacties op “Driekoningen op Tenerife”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL