TENERIFE INSIDER TIPS

Día de Canarias. Foto van Canarische vlag en strelizias

Día de Canarias: wat wordt er eigenlijk gevierd?

Een reis in de tijd

Elk jaar op 30 mei is het groot feest op de Canarische Eilanden. Deze dag staat bekend als Día de Canarias, maar wat wordt er eigenlijk gevierd? Voor het antwoord op die vraag moeten we een stukje terug in de geschiedenis.

  • Een klein stukje staatkunde: Spanje bestaat uit 17 autonome gemeenschappen: Andalusië, Aragon, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonië, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia, Navarra, La Rioja en Valencia. Elke autonome gemeenschap is bevoegd om zichzelf te besturen via haar eigen vertegenwoordigers. Overigens betekent autonoom bestuur niet hetzelfde als een onafhankelijke status, een thema dat in sommige autonome gemeenschappen nog altijd voor redelijk wat controverse zorgt.
  • Eerste zitting Canarisch Parlement: Na de aanvaarding van de Spaanse grondwet in 1978 werden de eerste autonome gemeenschappen goedgekeurd. De Canarische Eilanden moesten tot 1982 wachten op hun autonome statuut. Een jaar later, op 30 mei 1983, vond de eerste zitting van het Canarische Parlement plaats.
  • Calatayud-pact: Het is niet duidelijk of de eerste zitting van het parlement willekeurig op 30 mei werd gehouden. Feit is wel dat precies 502 jaar eerder, op 30 mei 1481,  het Calatayud-pact werd ondertekend tussen de veroveraars uit het Koninkrijk van Castilië en een inheemse Guanche-koning uit Gran Canaria. Dit pact maakte niet alleen een einde aan de oorlog tussen de veroveraars en de Guanches, maar was tevens het begin van de geleidelijke opname van de rest van de Canarische Eilanden in het Koninkrijk van Castilië.
Calatayud-pact. Vrije interpretatie van de auteur.
Ondertekening Calatayud-pact
(creatieve interpretatie door de auteur)

Hoe wordt Día de Canarias gevierd?

Nu we wat meer weten over de achtergrond van Día de Canarias, is het goed voor te stellen dat deze datum erg belangrijk is voor de inwoners van de Canarische Eilanden. Trots op hun cultureel erfgoed, worden overal op de eilanden folkloristische feesten georganiseerd. Dit gaat meestal gepaard met een Baile de Magos, wat zoveel betekent als ‘dans van de boeren’. Deze worden meestal op de vooravond van Día de Canarias gehouden en gaan door tot in de kleine uurtjes. Uitslapen is geen probleem, want Día de Canarias is een officiële feestdag op alle eilanden.

Meedoen aan deze Baile de Magos is overigens alleen toegestaan als je in de lokale klederdracht gekleed bent.

Baile de Magos – Adeje

Afgezien van de dansfeesten wordt er overdag, op 30 mei dus, ook veel georganiseerd. Zo zijn er traditionele sport demonstraties zoals bijvoorbeeld Lucha Canaria (een Canarische worstelsport). Ook kun je op veel plaatsen lokale gerechten proeven in eettentjes, en er is natuurlijk veel vrolijke muziek. Flink wat tenderete dus.

Omdat iedere gemeente zijn eigen feesten organiseert, is het aan te raden het lokale programma per gemeente te raadplegen. Hou er wel rekening mee dat het een lokale feestdag is, en het dus vrij druk kan worden.

¡Felicidades a todos los Canarios!

Groeten vanuit Tenerife en ¡Hasta Pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL