Tenerife Insider Tips

De symboliek van een vlag: foto van vlag Oekraïne met vredesduiven

De symboliek van een vlag

Eigenlijk is de opzet van deze blog om (leuke) nieuwtjes te posten over mijn geliefde eiland Tenerife. Maar hoe kan ik over koetjes en kalfjes schrijven met alles wat er momenteel in de wereld gebeurt.

Ik ben op politiek gebied alles behalve fanatiek. Ja, natuurlijk volg ik het wereldnieuws dagelijks. Want als vakantie-eiland, afhankelijk van toerisme, is het belangrijk om op de hoogte te blijven. De Corona-crisis heeft de lokale economie een flinke klap gegeven. Nu zich dat eindelijk redelijk  herstelt, staat het volgende probleem voor de deur. Wat staat ons nog allemaal te wachten?

En overal  zien we de geel-blauwe vlag opduiken. Ondertussen staat de symboliek van de Oekraïense vlag niet meer alleen voor een (tamelijk onevenwichtige) strijd tussen twee landen in Oost Europa, maar ook voor het streven naar wereldwijde vrijheid, vrede en beschaving.

Gevolgen voor Tenerife

Momenteel merken we (nog) niet veel van de oorlog op Tenerife. Afgezien van dat er waarschijnlijk momenteel geen Russische toeristen naar het eiland zullen komen wegens het sluiten van het luchtruim voor Russische vluchten.  

Er wordt wel hier en daar gedemonstreerd door een handjevol Oekraïense expats dat op het eiland woont. Maar of dat indruk zal maken in het Kremlin?…

Het lijdt echter geen twijfel dat de gevolgen van de oorlog vroeg of laat ook Tenerife zullen bereiken, vooral op economisch gebied dan toch.

Hartverwarmend of een beetje hypocriet?

Om heel eerlijk te zijn, heb ik ietwat gemengde gevoelens bij al de TV-beelden. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel landen in Noord-Europa de op de vlucht geslagen burgers uit Oekraïne opvangen en ondersteunen met goederen, onderdak en voedsel.

Vluchtelingen uit Noord-Afrika die hier – op de Canarische Eilanden – regelmatig halfdood in pateras (kleine bootjes) aanspoelen worden alleszins toch minder enthousiast ontvangen.  

Wellicht omdat de Oekraïne situatie toch wat ‘dichter bij huis’ is. Letterlijk en figuurlijk. We moeten ons beeld van een veilige wereld opeens bijstellen. Straks kunnen alleen nog rijke mensen hun huis verwarmen. En hoe goed slaap je nog als er wordt gedreigd met atoomwapens? Opeens komt zo’n oorlog dan heel dichtbij.

Meehelpen

Vanaf Tenerife kunnen we momenteel nog niet veel doen om te helpen, afgezien van economische ondersteuning.

Omdat het grootste gedeelte van de lezers van deze blog uit Nederland en Vlaanderen komen, deel ik graag de links van hulporganisaties in Nederland en België, die uitleg geven hoe je als burger kunt helpen de vluchtelingen op te vangen:

  • Nederlandse burgers die willen helpen, klik hier.
  • Information for Ukrainian refugees that seek help in the Netherlands, click here.
  • Link van het Vlaamse Rode Kruis, klik hier.

Tot zover deze week´s blog. Wil je meer lezen over het eiland, kijk dan op de Home-page. Blijf gezond!

Peace cannot be kept by force, it can only be achieved by understanding — Albert Einstein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLNederlands