Tenerife Insider Tips

De amandelbloesem van Santiago del Teide: foto van de bloesem en een wandelroute

De amandelbloesem van Santiago del Teide

Ieder jaar is het weer een hele happening:  el Almendro en Flor de Santiago del Teide. De amandelbloesem van Santiago del Teide. Gelegen op een hoogte van 930 meter is het pitoreske dorpje het hele jaar door eigenlijk al de moeite waard om te bezoeken, met z’n mooie kerk, typische restaurantjes en natuurlijk de vele prachtige wandelwegen die in en rondom dit gebied te vinden zijn.

Vanaf eind januari tot begin maart staan er in deze gemeente honderden amandelbomen in bloei. Overigens is de bloesem niet beperkt tot Santiago del Teide,  ook op andere plaatsen op het eiland – bijvoorbeeld rondom Vilaflor – zijn deze prachtige bomen te vinden.

Amandelteelt

De bomen staan er overigens niet alleen voor de sier. De amandelteelt vormde, nog niet zo heel lang geleden, een belangrijke bron van inkomsten. De boom doet het enorm goed op de Canarische Eilanden (vooral La Palma, Tenerife en Gran Canaria) daar hij weinig water nodig heeft. De ideale fruitboom bij uitstek dus voor de dorre gebieden van het eiland.

Wist je trouwens dat Spanje wereldwijd op plaats 2 staat van de grootste amandelproducenten? Het merendeel wordt weliswaar op het vasteland van Spanje geteeld, maar ook de amandelen van de Canarische Eilanden vinden gretig aftrek, vooral op de Eilanden zelf.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we de amandel veel terugvinden in de Canarische keuken. Ooit als eens een ‘Bienmesabe’ geprobeerd? Dit heerlijke dessert op basis van o.a. eigeel, honing en amandelen is om je vingers bij af te likken! De naam betekent overigens ‘het smaakt me goed’. Doen!

Bienmesabe

Zoete en bittere amandelen

Overigens zijn niet alle amandelen geschikt voor consumptie. Er bestaan naast zoete amandelen namelijk ook bittere amandelen. Deze worden veelal gebruikt voor cosmetische doeleinden, zoals bijvoorbeeld amandelolie.

Als je onderweg tijdens het wandelen op ons prachtige eilandje een boom mocht zien met amandelvruchten, zul je niet direct het verschil zien tussen zoet of bitter. Het verschil zit hem dus in de smaak. Een bittere amandel kun je het beste direct uitspugen.

Rond deze tijd van het jaar zul je echter nog erg weinig amandelvruchten treffen.  Pas tegen einde augustus zullen de nieuwe amandelen geoogst kunnen worden.

Amandelbloesem-campagne

Inmiddels is Campaña de El Almendro en Flor in Santiago del Teide van start gegaan. Dit activiteitenprogramma loopt van 22 januari tot en met 20 februari 2022 en bevat onder andere georganiseerde wandelingen, gastronomische workshops, ambachtelijke markten en tentoonstellingen.

Klik hier voor de Facebook pagina van de gemeente Santiago del Teide, waar je onder andere de volledige folder vindt met alle geplande activiteiten. Je kunt anders ter plaatse ook even binnenstappen bij het bezoekerscentrum. Deze is geopend – tijdens de duur van de campagne – van woensdag t/m zondag tussen 09.00 en 15.00 uur. Het bezoekerscentrum is zeer makkelijk te vinden: het bevindt zich recht tegenover de kerk van Santiago del Teide, juist naast het imposante standbeeld van een stoere Guanche.

Insider tips:

 Als je van plan bent één van de prachtige routes op eigen houtje te wandelen, let dan op het volgende:

  • ga het beste ergens op een weekdag. In het weekend is het over het algemeen een stuk drukker op de wandelpaden in deze periode.
  • ga zo vroeg mogelijk. Het dorp is niet erg groot en er zijn niet al te veel parkeerplaatsen. Als je zorgt dat je er rond half 9 ’s morgens bent is het nog vrij rustig en zul je zeker nog parkeerplaats vinden. Als alternatief is Santiago del Teide ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Klik hier voor meer info over de Titsa bussen.
  • hou er rekening mee dat het rond half 9 ’s morgens nog best koud kan zijn. Zorg dus zeker voor een lange broek en windjack. In de loop van de wandeling stijgen de temperaturen dus stop misschien ook een korte broek in je rugzak.

Voor de rest zijn de normale wandeltips van toepassing: draag schoenen met een profiel, zet het best een petje of hoedje met klep op (zeker handig bij de opgaande zon ’s morgens), zorg dat je genoeg water bij je hebt, misschien een stuk fruit….en…vergeet natuurlijk je fotocamera niet!

Hieronder de door de gemeente Santiago del Teide gegenereerde QR code voor verschillende mooie wandelroutes om de bloesem te zien:

Mooie wandelroutes

Heel veel plezier, blijf gezond en…

Hasta Pronto!

2 reacties op “De amandelbloesem van Santiago del Teide”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands