Tenerife Insider Tips

La Vida es un Carnaval: foto van optocht

Carnaval op Tenerife

Onder gewone (pre-Covid) omstandigheden zouden we nu midden in het carnavalsseizoen zijn. Het Carnaval op Tenerife duurt, normaal gesproken, namelijk maar liefst een hele maand! Hierover later meer.

Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife is, na het beroemde Carnaval van Río de Janeiro, het één na grootste ter wereld. Het is daarom niet verwonderlijk dat de voorbereiding van dit enorme volksfeest meestal rond september begint.

Thema en aankondigingsposter

Sinds 1987 heeft het Carnaval in de hoofdstad een thema. De residenten van het eiland mogen, via een online voting, kiezen welk thema dat wordt. Aan de hand van het gekozen thema komt er dan eerst de verkiezing van de beste aankondigingsposter. Dit jaar is het gekozen thema ‘Carnaval 2222’  en is de eer voor beste aankondiginsposter gevallen aan Borja Jiménez Mérida met een fantasievolle digitale creatie die het thema, denk ik, mooi in beeld brengt.

Ontwerp: Borja Jiménez Mérida

Het thema betekent niet alleen dat de hoofdstad prachtig versierd wordt volgens thema, maar ook dat alle ‘Carnevaleros’ (lees: Carnavalsfanaten *steekt hand omhoog*) en Murga-groepen meteen inspiratie hebben voor de te kiezen Carnavals-verkleding.

Murgas

De Murga-groepen zijn een verhaal apart. You hate them or you love them. Het zijn muziek-bands die, vaak met minimale instrument begleiding, in clown-achtige kostuums grappige  liedjes zingen over actuele themas, waarbij meestal geen blad voor de mond genomen wordt. Elk jaar is er ook een verkiezing voor de beste Murga-groep van het jaar.

Koningin van het Carnaval

Natuurlijk geen Carnaval zonder een Reina de Carnaval. De mooiste (jonge)dames van het eiland wedijveren, samen met getalenteerde ontwerpers, voor deze koninklijke titel tijdens het Gran Gala de Elección de la Reina del Carnaval. De prachtige kostuums wegen soms tot wel 200 kilo, en zijn daarom meestal voorzien van verborgen wieltjes onder het kostuum zodat de kandidaten elegant over het podium kunnen schrijden tijdens het gala. Er zijn 3 categorieën: la Reina Infantil, la Reina de los Mayores en la Reina Adulta (respectievelijk de koningin in de categorie kind, oudere en volwassene)

Sara Cruz - Reina del Carnaval 2020
Sara Cruz, ganadora del Carnaval de Santa Cruz. /AFP / GABRIEL BOUYS

Carnavalsoptocht

We zijn op Tenerife gezegend met niet één, maar maar liefst twee optochten: de vrijdag na het Koninginen-gala is er eerst de aankondigings-optocht, gevolgd op de daaropvolgende dinsdag met de grote optocht. Denk aan alle TV-beelden die je ooit wellicht van de optochten in Río de Janeiro hebt gezien, en je komt aardig in de buurt van hoe zo´n Carnavalsoptocht  er in Tenerife aan toegaat. Veren, pluimen, glamour en glitter, en dit alles onder het genot van heerlijke Salsa muziek en met de heupen swingen op het vrolijke Ritmo Latino.

Straatfeest

Naast alle politiek rondom de Koninginsverkiezingen, posters, Murgas etc, wil het volk natuurlijk zelf ook lekker feesten. En dat kan! De week van het officiële Carnaval wordt er weinig geslapen in de hoofdstad. Of dat zo leuk is voor de lokale bewoners van de binnenstad, is natuurlijk een onderwerp dat ieder jaar weer ter sprake komt. Maar het hoort nu eenmaal bij de volkscultuur van het eiland, en de meeste inwoners van de stad dansen vrolijk mee.

Er staan verschillende podia verspreid over de stad, dus keuze te over. Overal is er wel muziek, straattentjes waar je wat kunt eten en drinken en een top sfeer. Hoewel er echt honderdduizenden mensen rondlopen, heb ik eigenlijk nooit een agressieve sfeer meegemaakt. Het is gewoon één groot straatfeest.

Leuk detail: Santa Cruz de Tenerife houdt het World Guiness Record voor het hoogste aantal mensen tijdens openlucht dansen, 250.000 mensen in totaal. Dit record dateert van 1987 en destijds stond de glorieuze Cubaanse zangeres Celia Cruz op het podium.

Maar dat is nog niet alles: de hoofstad verbrak namelijk in 2019 zijn eigen record. Helaas was er geen notaris aanwezig om het op te tekenen, dus het telde niet mee als World Guiness Record. De masale opkomst was  ‘ietsje meer’ dan verwacht. Bij het live optreden van de Domenicaanse Juan Luis Guerra stonden er maar liefst 400.000 mensen helemaal uit hun dak te gaan.

Entierro de la Sardina – Aswoensdag

Op aswoensdag lopen de Viudas Amargas (rouwende weduwen, hoewel het meestal verklede mannen zijn in zwarte jurk) ‘huilend’ door de stad. Ze dragen hierbij een gigantische vis, een sardien, met zich mee. De vis is gemaakt van brandbaar materiaal, en wordt aan het einde van de avond symbolisch verbrand, ten teken dat het feest voorbij is. Hoewel, voorbij. Want de straatfeesten duren nog tot het weekend na Aswoensdag. We just can’t get enough!

All dressed up and nowhere to go?

Zo, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben weer helemaal in de mood voor het Carnaval. In 2021 werd het Carnaval gecanceld, wegens de Covid situatie. En dit jaar…gaat het door! Maar, en zet dit in je agenda: het is een paar maanden verschoven. Zo’n gigantisch Carnaval heeft, zoals ik al schreef, een enorme voorbereiding. En een paar maanden geleden wist niemand nog hoe de Covid situatie zich zou ontwikkelen. Dus werd besloten, het hele feest naar de maand juni te verschuiven. Dit valt samen met het Carnaval van Cádiz.

Het hele programma is nog niet helemaal bekend, maar kijk regelmatig op de officiële website van het Carnaval, klik hier voor meer info. Dan kun je je vakantie misschien rondom dit sensationele feest plannen. You won´t regret it!

Om alvast ‘in the mood’ te komen, hier een klassieker van Celia Cruz. Blijf gezond en hasta pronto!

La Vida es un Carnaval!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands