Tenerife Insider Tips

La Vida es un Carnaval: foto van optocht

Carnaval op Tenerife

We merken er in het zuiden van Tenerife eigenlijk nog niet veel van, maar het Carnaval  in Santa Cruz de Tenerife is inmiddels al bijna 3 weken aan de gang. Op 20 januari 2023 is het officieel van start gegaan, en duurt maar liefst tot en met 26 februari 2023!

Na het Carnaval de Río de Janeiro, is het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife het twee na grootste ter wereld. Een hele happening dus, met zijn eigen cultuur en gebruiken.

Thema en aankondigingsposter

Sinds 1987 heeft het Carnaval in de hoofdstad een thema. De residenten van het eiland mogen, via een online voting, kiezen welk thema dat wordt. Aan de hand van het gekozen thema komt er dan eerst de verkiezing van de beste aankondigingsposter. Dit jaar is het gekozen thema ‘New York’  en de eer voor beste aankondiginsposter is gevallen aan Nareme Melián Mahugo met een kleurrijke poster getiteld ‘Carnaval, de stad die nooit slaapt’.

Ontwerp: Nareme Melián Mahugo

Het thema betekent niet alleen dat de hoofdstad prachtig versierd wordt naar gelang thema, maar ook dat alle ‘Carnevaleros’ ( Carnavalsfanaten) en Murga-groepen meteen inspiratie hebben voor de Carnavals-verkleding.

Murgas

De Murga-groepen zijn muziek-bands die, vaak met minimale instrumentale begleiding, in clown-achtige kostuums satirische liedjes zingen over actuele themas. Elk jaar is er ook een verkiezingen voor de beste Murga-groep.

Koningin van het Carnaval

Natuurlijk geen Carnaval zonder een Reina de Carnaval. De mooiste (jonge)dames van het eiland wedijveren, samen met getalenteerde ontwerpers, om deze koninklijke titel tijdens het Gran Gala de Elección de la Reina del Carnaval. De prachtige kostuums wegen soms tot wel 200 kilo, en zijn daarom meestal voorzien van verborgen wieltjes onder het kostuum zodat de kandidaten elegant over het podium kunnen schrijden. Er zijn 3 categorieën: la Reina Infantil, la Reina de los Mayores en la Reina Adulta (respectievelijk de koningin in de categorie kind, oudere en volwassene)

Verkiezing van de Reina de Carnaval año 2022
Ruth González Martín, Reina de Carnaval 2022

Carnavalsoptocht

We zijn op Tenerife gezegend met niet één, maar maar liefst twee optochten, de aankondigings-optocht, dit jaar op vrijdag 17 februari om 20:00 uur, en de  grote optocht, op dinsdag 21 februari om 16:00 uur. Veren, pluimen, glitter & glamour, en dit alles onder het genot van heerlijke salsa muziek en aanstekelijke Ritmo Latino.

Straatfeest

Naast alle politiek rondom de Koninginsverkiezingen, poster, Murgas etc, wil het volk natuurlijk zelf ook lekker feesten. En dat kan! De week van het officiële Carnaval wordt er weinig geslapen in de hoofdstad. Of dat zo leuk is voor de lokale bewoners van de binnenstad, is natuurlijk een onderwerp dat ieder jaar weer ter sprake komt. Maar het hoort nu eenmaal bij de volkscultuur van het eiland, en de meeste inwoners van de stad dansen vrolijk mee.

Er staan verschillende podia verspreid over de stad, dus keuze te over. Overal is er wel muziek, staan er straattentjes waar je wat kunt eten en drinken en heerst er een topsfeer. Het is gewoon één groot straatfeest. Misschien ook niet onbelangrijk: ook aan Dixi toiletten ontbreekt het niet.

Leuk detail: Santa Cruz de Tenerife houdt het World Guiness Record voor het hoogste aantal mensen tijdens openlucht dansen, 250.000 mensen in totaal. Dit record dateert van 1987 en destijds stond de glorieuze Cubaanse zangeres Celia Cruz op het podium.

Maar dat is nog niet alles: de hoofstad verbrak namelijk in 2019 zijn eigen record. Helaas was er geen notaris aanwezig om het op te tekenen, dus het telde niet als officiëel record. De masale opkomst was  ‘ietsje meer’ dan verwacht. Bij het live optreden van de Domenicaanse Juan Luis Guerra stonden er maar liefst 400.000 mensen helemaal uit hun dak te gaan.

Entierro de la Sardina – Aswoensdag

Op aswoensdag lopen de Viudas Amargas (rouwende weduwen, hoewel het meestal verkleede mannen zijn in zwarte jurk) ‘huilend’ door de stad. Ze dragen hierbij een gigantische vis, een sardien, met zich mee (zo weet je meteen waarom er een enorme vis op de aankondigingsposter staat afgebeeld). De vis is gemaakt van brandbaar materiaal, en wordt aan het einde van de avond symbolisch verbrand, ten teken dat het feest voorbij is. Hoewel, voorbij. Want de straatfeesten duren nog tot het weekend na aswoensdag. We just can’t get enough!

Het volledige programma

Hier het volledige programma, zoals gepubliceerd op de officiele website.

Kan ik als niet resident ook meedoen?

Absoluut! Niet alleen zijn de optochten een must om te zien, maar het is echt de moeite om ook eens ’s avonds te komen. Er worden extra bussen ingezet, die dag en nacht de enorme stroom Carnavalvierdsers af en aan rijden. Meestal begint het feestje al in de bus zelf, want tijdens deze ritten wordt er niet echt moeilijk gedaan als de passagiers alvast hun dorst lessen onderweg, en meestal gaat de muziek ook lekker hard. Niks dan lof voor de buschauffeurs van Titsa! Op de pagina van Titsa kun je t.z.t. de extra busuren nakijken. En in het hoofdstuk Openbaar Vervoer vind je meer info over hoe busreizen in het algemeen.

Als alternatief is er overigens ook het dag Carnaval, op zondag 19 februari, vanaf 13:00 uur.

En moet ik me dan verkleden?

Ja, ik raad het echt aan. Je valt namelijk enorm op als je je niet verkleed. Toch zeker als je een avondje mee komt feesten en dansen. In de meeste ‘China’ winkels over het hele eiland kan je voor een leuk prijsje een volledig kostuum, schmink, pruiken en rare hoedjes kopen. Hoe gekker hoe leuker. Geen boerenkiel meenemen dus.

Blijf gezond en hasta pronto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL