TENERIFE INSIDER TIPS

Calima - zandstorm op de Canarische Eilanden: satelietfoto van de zandwolk boven de Canarische Eilanden en palmbomen in een zandstorm

Calima – zandstorm op de Canarische Eilanden

Een paar maal per jaar krijgen de Canarische Eilanden te maken met het fenomeen Calima. Bij een zuidoostenwind worden kleine stof- en zanddeeltjes uit de Sahara richting de Atlantische Oceaan geblazen. Wat dat inhoudt, hebben we deze week weer goed kunnen zien: een flinke Calima – zandstorm op de Canarische Eilanden. Alsof er een soort sepia filter voor de zon hangt.

Afgezien van het slechte zicht, is het ook nog eens belastend voor de luchtwegen. Dus mocht je nu op het eiland zijn en denken dat je een griepje (of erger, het C-virus!) onder de leden hebt: geen paniek, je hebt hoogstwaarschijnlijk gewoon keelpijn vanwege het vele stof in de lucht. Niet fijn, maar gelukkig duurt zo’n periode met Calima meestal niet zo lang (3 tot 5 dagen over het algemeen)

Gezondheidstips tijdens een Calima

Natuurlijk  moet iedereen zoiets voor zichzelf beslissen (want ik lees op Facebook toch berichten van vooral vakantiegangers  die ook tijdens zo’n zandstorm vrolijk op pad gaan om bijvoorbeeld in de bergen te gaan wandelen), maar hou er rekening mee dat deze fijne stofdeeltjes op je luchtwegen en ogen kunnen slaan. Tijdens een zware Calima, zoals we deze week konden beleven, raadt de Canarische Regering volgende gezondheidstips aan:

  • Hou ramen en deuren gesloten
  • Ga niet naar buiten als u last heeft van chronische luchtwegaandoeningen
  • Drink veel water
  • Voer geen zware lichamelijke inspanning uit zolang deze situatie aanhoudt (dus sla je dagelijkse rondje joggen of de bestijging van de Teide even uit)
  • Voel je je niet goed, raadpleeg dan beter toch een arts

Vanwege de stofwolk is het zicht sterk verminderd. Als je toch op pad gaat met de auto, rij dan voorzichtig en doe de lichten aan zodat de andere weggebruikers je beter kunnen zien (vergelijk de situatie met een zware mist in Noord Europa). Voor overige tips rondom autorijden op het eiland, klik hier.

Na de regen komt…

Het spreekwoord na de regen komt zonneschijn is ook op Tenerife van toepassing. Maar hier kunnen we er dan aan toevoegen: na de Calima komt regen. Het vele stof in de lucht gaat een verbinding aan met waterdeeltjes, en op een gegeven moment wegen die waterdeeltjes zo zwaar, dat neerslag onvermijdelijk is. De eerste regens na een zware Calima zijn daarom allesbehalve een buitje voor het stof (om maar even bij spreekwoorden te blijven), maar eerder een buitje met veel stof.

Sterker nog: het komt regelmatig voor dat het  in zo’n geval ‘modder’ regent. Hier op de eilanden spreekt men dan van Lluvia de barro (modderregen, niet te verwarren met motregen) of Lluvia de sangre (bloedregen, dit vanwege de roodbruine kleur van de waterdruppels).

Zodra alle stof uit de lucht is geregend, kunnen we weer genieten van de prachtige blauwe hemel die we in Tenerife gewend zijn.

Als ik de AEMET (het Spaanse meteorologische instituut) mag geloven, is de Calima vanaf morgen eindelijk voorbij, en krijgen we een paar dagen met kans op regen. Mocht je op het punt staan naar Tenerife te reizen: laat je hierdoor niet ontmoedigen. Zelfs bij kans op regen, komt de zon er regelmatig tussendoor, dus met het zonnebaden komt het heus goed!

Tot zover de laatste weer-nieuwtjes vanuit Tenerife. Blijf gezond en…

Hasta Pronto!

4 reacties op “Calima – zandstorm op de Canarische Eilanden”

    1. Gelukkig duurt het nooit erg lang. Behalve dit keer dan, toch al een kleine week, met tussendoor een regendag, maar niet genoeg om het zand uit de lucht te spoelen. Hopelijk vanaf morgen geen Calima meer🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL