TENERIFE INSIDER TIPS

Bezoek aan El Puertito de Armeñime – nu het nog kan. Foto´s va de baai van El Puertito

Bezoek aan El Puertito de Armeñime – nu het nog kan

Gelegen in een prachtige baai, is El Puertito één van de weinig overgebleven authentieke kustdorpjes die de gemeente Adeje telt. Het dorpje zelf doet me denken aan hoe La Caleta er uitzag toen ik op het eiland kwam wonen. Destijds stond er – ik spreek nu over La Caleta in de jaren ’90 –  een handjevol eenvoudige vissershuisjes en een paar prima visrestaurants.  

Op onderzoek uit

Een verontrustende krantenartikel berichtte over een op handen staande bouwproject, om El Puertito ‘om te toveren’ tot het zoveelste toeristenoord. Alsof er al niet genoeg schade is aangericht aan de kustlijn van Adeje. Niks tegen toerisme natuurlijk, ik verdien er tenslotte zelf mijn brood mee, maar ooit de kust van de gemeente Adeje gezien vanaf het water?

Daar ik toch wat meer over dit project wilde weten, ben ik meteen op pad gegaan. Gewapend met fotocamera en wandelstok, begaf ik me op het prachtige zandpad dat La Caleta met El Puertito verbindt.

Voor de profi wandelaars onder jullie: deze wandeling staat op Wikiloc als niveau ‘Gemakkelijk’. Ik zou hem eerder als ‘Gemiddeld’ bestempelen, het is toch een beetje klimmen en klauteren onderweg. Ik was blij dat ik mijn wandelstok bij me had.

Mooie herinneringen

Aangekomen in El Puertito gelukkig geen bulldozers of hijskranen te zien. Alles nog bij het oude. Een slaperig dorpje gelegen in één van de mooiste baaien van de zuidkust.

De baai zelf is uitermate geschikt om te snorkelen. Ook wordt het druk bezocht door lokale duikclubs. Reden is het kristalheldere water met prachtig zicht onder water. Tot voor kort was het ook populair wegens  de aanwezigheid van een paar zeeschilpadden. Sinds de Corona-crisis ben ik er zelf niet meer wezen snorkelen, maar volgens insiders zijn de schildpadden inmiddels verdwenen.

zeeschilpad

Project

Of de schilpadden ooit zullen terugkeren is de vraag. Want als het project doorgaat, kan ik me voorstellen dat de baai zo overspoeld wordt met toeristen, dat de schildpadden liever een andere plekje uitzoeken.

Ik heb inmiddels een artikel gevonden uit 2014, het jaar dat het project bekend werd gemaakt. Hoe de inwoners van het dorp zelf over de geplande veranderingen denken? Geen idee. In het bouwproject staat vermeld dat het alleen maar voordelen moet opleveren voor het dorp. Zoals betere electriciteitsvoorziening, uitbreiding van het strand, fietspad, wandelpad en dure villa’s. Wat dat laatste voor voordeel brengt aan de 33 inwoners van het dorpje is voor mij een groot vraagteken eerlijk gezegd.

Of het plan nog altijd zo staat, en wanneer het wordt uitgevoerd…only time can tell.

Op papier allemaal best leuk, maar toch jammer dat daarmee dan weer een stukje van het authentieke Tenerife wordt opgeslokt om plaats te maken voor ‘welvaart’.

Goed, misschien ben ik nostalgisch aan het worden. Gelukkig zijn er, meer richting noorden, nog genoeg kneuterige dorpjes langs de kust te vinden waar de tijd is stil blijven staan. Dus er is nog hoop!

Tot zover: blijf gezond en ¡Hasta Pronto!

Oh, en vergeet niet je aan te melden voor de Nieuwsbrief!

2 reacties op “Bezoek aan El Puertito de Armeñime – nu het nog kan”

    1. Dank je Johan voor je mooie bijdrage, je hebt een hele mooie website over dit (nog altijd) stukje ongeschonden paradijs. Tot op heden schijnt het project Cuna del Alma nog stil te liggen, dus hopelijk blijft het nog een tijdje rustig daar in het mooie Puertito. De accommodatie die je aanbiedt is overigens een echte insider tip, dus bedankt hiervoor!

      Deze accommodatie is, naast de directe website, tevens te boeken via Booking.com, onder de volgende link:
      https://www.booking.com/hotel/es/el-puertito-playa-paraiso.en.html?aid=8006552&no_rooms=1&group_adults=2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL